Smaczna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich wariantów, jakie daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. menu restauracji Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, focaccia, minestrone i szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film